Deltiologi betyder här vykortssamlande, genealogi betyder släktforskning och nostalgi det självklara nöjet att minnas.

Yngre vykort från Örserum

Om Du redan tidigare sett vykorten med flygfoton över Örserum, är Du välbekant med hur det mer moderna samhället utvecklats. Här presenteras nu vanliga vykort från tiden c:a 1935 och framåt, vilka jag valt att kalla "yngre vykort". Kommentarerna kan kräva lokalkännedom.

Även här är bilderna klickbara och det kan löna sig att studera dem i det större formatet. Har upptäckt att det "gömmer sig" en del vyer mellan de fotograferade objekten.

Busstationen och "Stora landsvägen"

Busstationen

Bilden på Busstationen i Örserum - som byggdes 1947 - har jag redan använt som första bild på den här hemsidan. Lägger in den här igen, då den hänger ihop med nedanstående bild.

Vägen genom Örserum

Stora landsvägen - nog sade vi så? - genom Örserum. En grusväg liksom de flesta vägar på den här tiden. (Kortet är postgånget så sent som 1960.)
Vi ser Nynässkylten till vänster och cykelstället till höger, och framför den väl "klumpen" för själva öppet-skylten.

Mellan busstationens grusplan och Arvid och Gunborg Axelssons hus fanns en grop som gick under namnet "hoppet". Där kunde man köra ner med cykeln och för en stund låtsas att man var motorcrossförare. Den skickligaste cyklisten var Clemens Runesson. Han kunde t o m köra på bakhjulet.

I huset till vänster precis innan kyrkan bodde rörmokaren Arthur Aldensjö med hustrun Maria. Maria var dotter till Edvard Allvin och hans hustru Annie, vilka bodde i huset mitt emot "Bror Gustafssons", alltså där Sören Andersson längre fram bodde med sin föräldrar. Edvard Allvin, eller Johan Edvard som han var döpt, var född 1879 i Björkenäs östergårds soldattorp, och son till soldaten August Alfried Palm (1848-1918). Denne var bror till min farfars far Karl Peter Palm (1842-1930). Edvard Allvin och min farfar Claes Elm var alltså kusiner. Paret Allvin hade en fosterson vid namn Gösta. Denne blev sedermera regissören Gösta Folke, vilken också står som ägare till huset i Örserum i Sveriges bebyggelse 1956. Läs Gunilla Aldensjö-Lydéns nekrolog från Svenska Dagbladet 2008.

Hugos

Hugos

Den tryckta texten på detta vykorts baksida är "Vilhelmsro, Örserumsbrunn" och "Förlag: Hugo Andersson, Örserumsbrunn." och "Handkolorerat foto." Kortet är inte postgånget, så jag har svårt att ange något årtal.
Detta är ett av de få handkolorerade kort som jag funnit från Örserum. Kortet har den karakteristiska himlen som fanns på dessa handkolorerade kort och som t o m givet upphov till en vykortsbok om fotografen Elliords himlar.

I huset inrymdes på nedervåningen bl a Hugo Anderssons affär med inriktning på kött, ost och mjölk. Härifrån har vi alla som vuxit upp i Örserum minnen; Jag tänker genast på smaken av den prinskorv man som barn ibland blev bjuden på, när mor gjorde inköp. Vilken smak!

På övervåningen bodde familjen Andersson sedermera Hugander som bl a bidraget till att Örserum satts på kartan genom tillverkningen av de snart världsberömda isterbanden. Att tant Märta betytt mycket för alla oss barn som hade glädjen att ha henne som lärare i Örserums folkskola måste nämnas. Att "bli sedd" av sin lärare kan vara ett avgörande steg för ett barn.

Örensbadens hotell och restaurang

Örensbaden med cykel

Vi tar en sväng ner till "Resturangen"; Den benämningen hade vi på Örensbadens hotell och restaurang på 50-och 60-talet.
Det här kortet är stämplat 1957, men bilden kan vara äldre. Ser ni cykeln med väskorna på pakethållaren? Är det en gäst som kommit, eller är det en handelsresande som stannat för att få en kopp kaffe på verandan?

Örensbaden med småvillor

När vi vänder oss om ser vi en mängd bekanta objekt; De ständigt sittande gästerna. Skymten av den stora granen till vänster. Mellangårdens gamla byggning - ibland kallad Svalebo - till höger. Ser ni också stoplen med gatlyktan? Dessa gatljus som spred sitt sken vid stolpen och inte så mycket längre. Kortet är skrivet 1949.

Det finns mängder med snarlika vyer av Örensbaden, men jag väljer att visa några jag tycker är lite speciella.

Örensbadens småvillor och Röda kvarn

Ett kort postgånget 1951 med "småvillorna" samt "Röda kvarn" i fonden. Är osäker på vad huset ursprungligen användes till. I "Örserum En Liten hembygdsskrift" (1979) finns på sid 8 detaljer ur "Grännaortens telefonkatalog" 1942-1943. Där finns "Centrums affärslokaler" under Örensbaden. Kan det ha varit affär i "Röda kvarn"?
Kikar man närmre - efter att ha klickat på bilden - kan man se en skylt på byggnaden. Till vänster om Röda kvarn ligger något som ser ut att ha varit sammanbyggt med "kvarnen". Jämför nedan.

Örensbaden med ladugård

Lägg märke till att "småvillorna" på detta ej daterade kort har papptak. Vid samtal med Rolf Möller berättade han att dessa stugor tidigare fanns i "parken"  i närheten av där Hans Frick byggde sitt Sjötorp. Jämför kortet under rubriken "Örensbadens villor".
Lägg också märke till att på denna bild finns Mellangårdens ladugård fortfarande kvar bakom de små husen.

Örensbaden med lövad vagn

En bild från Örensbaden med lövat "remmalag". Postgången på 1940-talet. Blir inte klok på perspektiven; Var är stora landsvägen? Men den kanske inte var byggd ännu?
Lägg märke till att vagnen har gummihjul - sannolikt från en äldre bil.

Örensbaden m häst o vagn

Ett ytterligare kort med gäster och hästransport. Kortet är ej postgånget så det är svårt att tidsbestämma.

Bilparkering vid Örensbaden

Vi rör oss en bit in bakom småvillorna. Som ni kan se på den här bilden syns Hjalmar och Hanna Möllers hus Torebo till höger. Det byggdes 1935. Augustssons konditori - som byggdes 1939 - och Arvid och Gunborg Axelssons hus som byggdes 1943-44, ser ut att saknas.
Om man studerar bilarna riktigt noga, har alla utom en lyktor som ej är inbyggda i skärmarna. Bilen som är tvåa från höger är en Ford Lincoln. Detta är en mycket ovanlig bil vid den här tiden och kan ha tillhört direktör Gustaf Tham i Huskvarna. För uppgifterna jämför diskussion i Gamla Vykortsforumet.

Örensbaden med Prästänkehem, Röda kvarn o ladugård

Det här kortet är postgånget 1934. Vi ser att både Prästänkehemmet - eller Nygården som det också kallades - Stallmästaregården (till vänster), ladugården samt Röda kvarn fanns samtidigt. Troligen är de spretiga träden lärkträd av vilka väl endast ett blev kvar; Det stora borta vid kyrkan. Denna för oss barn underliga "gran" som fällde sina barr och som också var så vacker på våren, när de ljusgröna barren slog ut.

I Stallmästaregården - för den hette väl så? - bodde på somrarna på 50-60-talen ett par gamla damer, vilka hade en papegoja. Detta var mycket märkligt och ovanligt. Kan just nu inte komma på vad de hette, men om jag inte missminner mig var någon av dem adlig.

Förekomsten av dessa ovanliga namn var för en tidigt historieintresserad pojke "gefundenes fressen". Kommer ni föressten ihåg paret "Stapelmor" med sin bruna lilla hund? Visst frågade vi var Stapelfar fanns? Kanske var de av samma släkt som den introducerade ätten von Stapelmohr vars urspung kan ledas tillbaka till regementsfältskären Stapelmoor vilken kom från Ostfriesland och dog i Linköping 1701.

Ett av mina favoritnamn var annars "Åkterlåni" - majorskan som var vår sommargäst i Tulleboda. Henne var jag rädd för. Hon måste ha tillhört den ointroducerade ätten Ouchterlony - ursprungligen från Skottland - som har valspråket "Deus mihi adjutor" (= Gud är min hjälpare"), vilket den gamla arga damen kanske behövde ...

Majorska föressten; Detta med alla kvinnliga titlar som slutade på -ska tillhörde definitivt 1950-talets barndom, och var en självklarhet då. Undrar om någon kommer att tro oss om vi berättar detta?

Örensbaden i färg

Här kommer det andra handkolorerade kortet från Örserum. Postgånget 1954. Svalebo finns fortfarande på plats.

Örensbaden omkr 1967

Avslutar denna avdelning med ett kort postgånget 1967 och frankerat med högertrafikmärket. Som ni ser är det nya tider också på annat sätt. "Vattenkonsten" är på plats där Svalebo en gång stod. Vi kan ana Arnes kiosk bakom den svarta Folkvagnen - som kanske är en 50-talare. Ser ni ändan på Hugos flakmoped? Undrar vem det är som levererar denna dag?

Detta var en början på de nyare korten från Örserum. Det kommer fler efterhand på startsidan för vykort.